tel/faks: 01 4811468 | mob 098 275665


  Maksimirska 49 10000 Zagreb

Elektrostimulacija

Tags: Elektrostimulacija

Svi I-TECH uređaji, bez obzira radilo se o cjenovno vrlo prihvatljivim modelima TENS/elektrostimulatora prilagođenim za kućnu upotrebu laicima u medicini ili profesionalnoj elektroterapiji, klinički su testirani i medicinski certificirani. S obzirom da smo u projektu Zonasrca još od 2002. godine s vama u području elektrostimulacije mišića i živaca, ništa manje od najboljeg od nas niti nemojte očekivati. Provjerili smo uređaje objektivno (najvažnija provjera jest osciloskopsko ispitivanje grafičkog oblika temeljnih strujnih impulsa i čitavih programskih struktura) i subjektivno, s obzirom na praktično komparativno testiranje programskih struktura raznih brandova, udobnosti stimulacije, snage strujnih impulsa za kontrakcije mišića, osobito u sportskim programima i na kraju najvažnije, djelotvornosti primjene i postignutih rezultata tretmana.

Svi modeli elektrostimulatori ovog proizvođača opskrbljeni su trajnim silikonskim kablovima, što je rijeko u nižoj funkcionalnoj i cjenovnoj klasi u koju spadaju npr dvokanalani modeli  iz serije Miocare; TENS, Beauty i Fitness. Također svi modeli imaju ugrađene punjive (akumulatorske) baterije (mogu se promijeniti kada se sasvim istroše nakon više godina upotrebe) i uključen strujni adapter.

U proizvodnom programu su brojni modeli za sve grupe korisnika, od laika u medicini za kućnu upotrebu u analgetske svrhe, preko sportaša koji elektrostimulaciju mišića koriste kao redoviti dio trenažnog procesa, korisnika koji ovakvim uređajima na ugodan način postižu estetske ciljeve, poput boljeg tonusa mišića, ugodne i djelotvorne drenaže i relaksacijske masaže do profesionalnih korisnika u rehabilitacijskim centrima za profesionalnu neurološku i ortopedsku rehabilitaciju.

Najpopularniji modeli koji se koriste i u kućnoj upotrebi, a uključuju 

analgetske-TENS funkcije i EMS-elektrostimulaciju mišića su:

Dvokanalni: Myocare TENSMyocare Fitness        

Četverkanalni: T-One Coach T-One Medi Sport T-One Medi Pro

Više o svim modelima I-Tech elektrostimulatora (prospekte sa opisom uređaja) pogledajte na početnoj stranici.

O elektrostimulaciji mišića i živaca

Možda izgleda novo, no elektronsku mišićnu stimulaciju (EMS) već dugo koriste fizioterapeuti i sportaši za izgradnju mišića, poboljšanje kondicije i rehabilitaciju. Kada se koristi u kombinaciji sa redovnim treningom u fitnessu i sportu omogućuje brže i bolje rezultate. To znači čvršći trbuh, bolju mišičnu definiciju, veću izdržljivost i brži oporavak od napora nego sa tradicionalnim metodama oporavka. Sada, Globus u svojim serijama za fitness/sport/wellness donosi sve te prednosti u “portable” i “user-friendly” stimulatoru.

Pri voljnim pokretima živčani sustav kontrolira mišičnu aktivnost šaljući električne signale u mišiće. EMS radi na sličan način. Električne impulse u ovom slučaju šalje u mišić stimulator kroz kožu. Elektrostimulatori su dizajnirani za stvaranje specifičnih obrazaca strujnih impulsa namjenjenih kontrakcijama ili vibracijama mišića za različite efekte, kao što su povećanje mišićne mase i snage, relaksaciju, eliminaciju toksina itd. EMS je vrlo učinkovit za oslobađanje od boli i rehabilitaciju nakon ozljede. 

U fitnessu i body buildingu npr EMS se koristi za različite vrste rada na mišinoj strukturi:
 
Zagrijavanje 
Maksimalna snaga 
Lokalna mišićna izdržljivost (tolerancija na laktate)
Izdržljivost aerobnog tipa 
Kapilarizacija 
Razgradnja masti 
Oporavak 
Drenaža 
Učvršćivanje i gustoća mišića 
Tonizacija 
Izgradnja 
Body Building - hipertrofija 

Osnovni cilj mišićne stimulacije je proizvesti kontrakcije ili vibracije mišića. Zalijepite elektrode na mišić koji želite stimulirati, najbolje na trbuh mišića, nešto dalje od hvatišta. Amplitudu povećavajte dok mišić ne počne vibrirati ili kontrahirati, ovisno o vrsti stimulacije. Kontrakcije trebaju biti snažne ali ne i bolne. Kontrakcije koje inicira električna stimulacija su obično snažnije od voljnih kontrakcija. Amplitudu povećavajte postepeno.

EMS učinite dijelom svog redovnog programa treninga tako što ćete stimulirati specifične mišiće između treninga ili istovremeno uz redoviti trening.

Različiti programski parametri uzrokuju različite efekte u stimuliranim mišićima. Bez obzira što su svi programi unaprijed pažljivo isplanirani i programirani, objasnit ćemo ukratko kako različite frekvencije i trajanje programiranih pulseva djeluju.


 

U zagrijavanju, oporavku, relaksaciji i kapilarizaciji korištene su niske frekvencije, obično od

1- 10 Hz. Ove stimulacije trebaju uzrokovati mišićne vibracije, ne kontrakcije.

Programi poboljšavaju cirkulaciju u stimuliranim mišićima. Tako se ubrzava eliminacija

toksina, povećava se opskrba kisikom i poboljšava se metabolizam mišića.

U programima izdržljivosti koriste se srednje frekvencije, obično 15 – 30 Hz, što uzrokuje vidljive kontrakcije. Programi izdržljivosti su dugačke submaksimalne stimulacije (poput treninga izdržljivosti) koje potiču spora mišićna vlakna na rad i povećavaju aerobni kapacitet u mišiću.

U programima za jačanje mišića, koriste se visoke frekvencije, između 50 – 120 Hz, kako bi se postigle maksimalne kontrakcije. Ovi programi povećavaju mišićnu snagu i masu.

Postoje različite vrste programa za jačanje, ovisno o svrsi vašeg treninga; maksimalna mišićna snaga, mišićna izdržljivost (opterećenje kroz dulje vrijeme), eksplozivna snaga itd.
Svaki impuls traje određeno vrijeme, što se naziva trajanjem ili širinom impulsa i mjeri se mikrosekundama. Trajanje impulsa je način na koji se po pojednim impulsu dozira količina energije u mišić. Kraće trajanje impulsa se uvijek koristi na manjim mišićnim grupama, a dulje trajanje na većim mišićima.

Elektrostimulatori uključuju jedinstvene pre-regulirane modulacije. Kroz fazu rada, frekvencija stimulacije varira između pre-programiranih postavki u svrhu najveće moguće djelotvornosti i udobnosti koje je moguće postići. Stimulacija je također ugodnija sa trajanjem pulsa koji postupno raste i smanjuje se unutar programiranog raspona.

Sa 4 kanalnim stimulatorima imate mogućnost istovremeno stimulirati dva mišića različitim programima, kod nekih modela čak i dva korisnika istovremeno pomoću funkcije 2+2. 

Elektrostimulatori sa 4 kanala imaju jedinstvene programe razvijene odvojeno za žensku i mušku mišićnu strukturu. Zbog fizioloških različitosti muškog i ženskog tijela poboljšava se djelotvornost i udobnost stimulacije ako su programi za identične efekte različito strukturirani uvažavajući prirodne razlike.

Električni mišićni stimulator se koristi tako da se elektrode polože na mišić koji se aktivira u mirovanju ili kretanju. Položaj elektroda je bitan za postizanje najboljeg mogućeg rezultata. Postoje različite veličine elektroda. Manje elektrode se češće koriste na manjim mišićima, a veće elektrode na većim mišićima. Položite dvije ili više elektroda na mišić koji želite stimulirati. Razmak od najmanje tri centimetra je preporučljiv između elektroda. Kako bi bili sigurni da dobijate najdjelotvornije i najugodnije kontrakcije pokušajte pomicati malo elektrode (ne za vrijeme stimulacije, svedite amplitudu prethodno na 0 mA ili isključite stimulator) i pronađite idealne pozicije. Velike mišićne grupe ponekad treba stimulirati sa više od jednog para elektroda. Preporučujemo koristiti slikovni vodič položaja elektroda koji dobijate uz uputstvo za upotrebu.

     Osnovne koristi vježbanja mišića električnim stimulatorom su:
  •      Mišići se djelotvorno treniraju u kratkom vremenu.

    Sa EMS možete koncentrirati trening na specifične mišiće. Zbog toga je EMS vrlo korisna metoda nakon ozljeda,     kada neki mišići trebaju dodatnu trenažnu potporu.


    EMS je odlična metoda oporavka jer ubrzava cirkulaciju krvi i eliminaciju toksina.

    EMS omogućava stimulaciju sporih kao i brzih mišićnih vlakana. Spora se vlakna koriste uglavnom u sportovima      
koji traju dulje vrijeme. Brza mišićna vlakna su osobito važna u sportovima koji zahtijevaju razvijanje snage u     kraćem vremenu. Brza vlakna je obično teže trenirati standardnim treningom.


Vježbati ovom metodom možete kada god to zaželite, zajedno sa svojim redovnim treningom, na putovanju ili kod kuće. Stimulatori su malih dimenzija i stoga pogodni za prenošenje.

Posebni TENS programi (elektroanalgetski) u svakom elektrostimulatoru namijenjeni su za olakšavanje bolnih stanja.

EMS je non-impact metoda treninga (ne opterećuje zglobove i zglobne veze, a isto tako ni srčano žilni sistem, kao što se događa u intenzivnim treninzima snage).