tel/faks: 01 4811468 | mob 098 275665


  Maksimirska cesta 49 10000 Zagreb

Limfna drenaža (presoterapija)

Tags: Limfna drenaža, presoterapija

Kompresivna terapija (presoterapija - limfna drenaža) je nezamjeniva terapijska metoda kod zastoja u limfnom sustavu, taloženju toksina zbog nedovoljno kretanja, oteklinama zbog nakupljanja izvanstanične tekućine, osobito u nogama, rukama i abdominalno. Uz profesionalnu ručnu limfnu drenažu ali i kao zamjena ručnoj masaži, za kućnu i profesionalnu primjenu. Aparatna presoterapija je standardni dio ponude profesionalnih kozmetičkih salona i fizioterapijskih ordinacija.   

I-Press 4 - prospekt

Q-1000 Premium - prospekt 

Power Q-6000 Plus  - prospekt

I-TECH Power Q 6000 Plus je profesionalni presoterapijski aparat sa uključenim manžetama za obje noge, trbuh i jednom navlakom za ruku sa snažnim i precizno reguliranim kompresorom za 6 zračnih komora i sa dva zračna izvoda na aparatu.

U ponudi su ukupno 4 različita modela (kompresora) iz I-Tech programa za kompresivnu  masažu, modeli sa 4, 6 i 12 komora, sa različitim kombinacijama manžeta i ostalog pribora u osnovnom kompletu. Tako si korisnici mogu prema individualnim potrebama prilagoditi osnovne komplete i nabaviti samo onaj pribor koji im trenutno treba, sa mogućnošću kasnijeg kompletiranja pribora kompatibilnog sa pojedinim aparatima; manžeta, zračnih razvodnika itd. Kod mastektomije npr, kvalitetan aparat za limfnu drenažu sa 1 navlakom za ruku sa 4 zračne komore već od 3.800 kuna (I-Pres 4- Arm)  

                

FUNKCIJA I SVRHA PRESOTERAPIJE

LIMFEDEM

Limfedem je kronična patologija i njeno liječenje vrlo je dobro znanstvenom objašnjeno, s obzirom na stalno povećanje spoznaja i sve više učinkovite terapije. Limfedem nije više neizlječiva bolest, i može se liječiti na različite načine, zahvaljujući kontinuiranom povećanju znanstvenih dostignuća. Kratak opis limfnog sustava je neophodan kako bi znali sve aspekte patologije.

LIMFNI SUSTAV - FIZIOLOGIJA

U ljudskom tijelu krv prolazi kroz dva velika sustava: arterijskim i venskim sustavom. Dva sustava se susreću na periferiji, u mjestu zvanom mikrocirkulacijska jedinica, koja se sastoji od arterijske kapilare, venske kapilare i intersticija. Intersticij je karakteriziran stanicama i vlaknima u trodimenzionalnoj mreži i postavljen je između krvne i limfne žile. Intersticijska tekućina teče međuprostorom i sastoji se od vode, proteina, mineralnih soli, različitih vrste stanica kao što su virusi, bakterije itd. Arterijska krv ulazi u mikrocirkulacijske jedinice kroz kapilare, kako bi se tkiva opskrbila hranjivim tvarima; zatm venski sustav uklanja otpadne tvari iz tkiva kroz venske kapilare. Limfni sustav je sustav odvodnje i to radi slično venskom sustavu, a posebno njegova glavna funkcija je drenaža intersticijskih tekućina koje se ulijevaju u periferna vezivna tkiva. Jasno je, dakle, da je vrlo važno održavati funkciju limfnog sustava i njegovu sposobnost održavanja ravnoteže u mikrocirkulacijskog jedinici. Na primjer, ako se poveća volumen intersticijske tekućine, limfni sustav održava ravnotežu unutar fizioloških granica. Kada limfni sustav nije u stanju održavati ovu fiziološku ravnotežu nastaje bolest pod nazivom "Edem".

EDEM

Edem je obično definiran kao zadržavanje tekućine u intersticijskom prostoru organizma. Postoje različite vrste edema, na primjer fiziološki edemi ili patološki edemi koji su uzrokovani patologijom organa. Fiziološke edeme karakteriziraju prolazne disfunkcije zbog preopterećenja: prije svega hidrostatski edemi koji se događaju kada osoba stoji uspravno ili je u sjedećem položaju dugo vremena. U tim uvjetima limfni sustav nije u stanju uravnotežiti poteškoće venskog optoka. Zatim su tu; predmenstrualni edem i edem trudnoće (unutar definiranih granica). Među patološkim edemima postoje edem bubrega, srčani edem, jetreni edem ili u određenim patološkim stanjima: myxoedema, reumatski edem, phleboedem, lypoedem, limfedem.

LIMFEDEM

Limfedem je edem s visokom koncentracijom intersticijskih proteina zbog smanjenja transportne sposobnosti limfnog sustav.a To je tipični oblik edema limfne patologije. Povećanje koncentracija proteina je specifična karakteristika limfedema koji se klasificira u dvije kategorije: primarni i sekundarni limfedem. Primarni limfedem pojavljuje u prvim mjesecima života ili tijekom tinejdžerskih godina i je uzrokovan strukturalnim izmjenama limfnog sustava koje su prisutne od rođenja. Sekundarni limfedem, naprotiv, nastaje zbog različitih razloga kao što su na primjer uklanjanje limfnih čvorova, nakon onkološke kirurške intevencije, degeneracija limfnih čvorova nakon radioterapije, traumatskih ili infektivnih događaja ili parazitskih bolesti.

DIJAGNOZA 

Dijagnoza limfedema je bitan postupak kako bi se propisalo najbolje liječenje. Limfedem se dijagnosticira klinički, uz potvrdu rezultata ispitivanja specijaliziranom aparaturom.

TERAPIJA

Limfedem je bolest koja se može liječiti na različite načine: ručnom llimfnom drenažom, pneumatskom presoterapijom, respiratornom fizioterapijom, hidrokineziterapijom, dijetama, farmakološkom terapijom, fizikalnom elektroterapijom (elektrostimulacija i sl), mikrokirurškim derivativnim postupkom. Ovdje u nastavku ćemo uputiti na terapije povezane s našim medicinskim uređajima.

PNEUMATSKA PRESOTERAPIJA (aparatna limfna drenaža)

Pneumatska presoterapija sastoji se od mehaničkog pritiskanja ekstremiteta kroz sustav kompresije komora (pumpanjem sekvencijskim načinom) i mikroprocesorski kontroliranim. Edem se smanjuje zahvaljujući povećanju limfnog protoka uzrokovanim kompresijom, najčešće od udaljenih ka bližim (od-prema, distalno-proksimalno) dijelovima ekstremiteta. Pritisak u svakoj komori je konstantan, iako se stvarni tlak smanjuje u distalno proksimalnom smjeru s obzirom na povećanje polumjera ekstremiteta i zakrivljenosti u skladu s Laplace-ovim zakonom. Uređaj se sastoji od kompresora na koji su spojene manžete sa pneumatskim vrećicama koje se napuhuju računalo komtroliranim pumpama prema unaprijed podešenim programima. Broj vrečica (komora) je između 4 i 12, kako bi se dobila najbolja fragmentacija edema. Osim toga što je uređaj dizajniran tako da su različite komore napuhuju i ispuhuju uzastopno u distalno proksimalnom načinu (od dolje prema gore, stopala>prepone). Često pitanje se odnosi na radne tlakove, zapravo se pritisak mora podesiti u skladu s stanjem tkiva: Više fibrosclerosis = veći pritisak; manje fibrosclerosis = manji pritisak, uzimajući u obzir da je uređaj radi na površini limfnog sustava pa bi tlakovi trebali biti manji od 30/40 mmHg. U stvari visoki tlak u početnom stanju limfedema može izazvati nepovratne štete na limfnom sustavu, dok niski tlakovi ne postižu nikakav učinak kod fibrosclerosis zbog nepovratne promjene u limfnom sustavu. Koji su drenažni učinci ove terapije? Prije svega tu je vensko i limfno povećanje optoka, a zatim oslobađanje tvari s antitrombotskim, pro-fibrionilitičkim i vazodilatacijskim djelovanjem. Osim toga ova terapija uzrokuje veći intersticijski tlak koji smanuje filtraciju i povećava kapilarnu reapsorpciju i konačno intersticijsko smanjenje opterećenja limfe. Ovaj efekt izaziva povećanje kapaciteta limfnog sustava s posljedičnim smanjenjem edema. Terapijske kontraindikacije su akutna tromboza vena i srčane insuficijencija. Osim tih apsolutnih kontraindikacija postoje neke kontraindikacije koje se tiču lokalnih i općih infektivnih stanja itd. Nakon tretmana presoterapijom preporučamo staviti zavoj kako bi se zadržala dobri presoterapijski učinci za krače vrijeme ili tlačni omotač (kompresijske čarape npr) kako bi se održali rezultati terapije dugo vremena.